Tips en heerlijke recepten
Waarom eten we eieren met Pasen?
Pasen en eieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit was vroeger al zo. Bij de Germanen waren eieren al een symbool van vruchtbaarheid. De Germanen begroeven eieren in hun akkers om de vruchtbaarheid te bevorderen. Als een soort gebed. Volgens Christelijke traditie was het verboden om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen, de vastenperiode. Met Pasen werden alle eieren opgegeten. Dat wil zeggen, de eieren die te oud waren om op te eten werden versierd, de rest werd gegeten. Ook bij de Joodse Pesach traditie horen eieren. Eieren staan symbool voor nieuw leven, voor vruchtbaarheid. Wij vinden de eieren vooral ook lekker en ze zijn heel gezond.
Waarom zijn eieren gezond?
Het is bij ons vaak een hele bestelling. De één wil een gekookt ei, de ander gebakken, met hele dooier of kapotte dooier, met kaas eroverheen of zonder. Kortom, zoveel mensen zoveel smaken. En nee, ze zijn niet allemaal even gezond. Maar wel lekker. In een gekookt ei zitten gemiddeld 64 kcal, 4,4 gram vet, 1,4 gram verzadigd vet, 6,2 gram eiwit, 0,19 gram zout, geen koolhydraten suikers of vezels.
Naast gebakken of gekookte eieren houden wij van een heerlijke omelet, naturel of met heerlijke groenten: paprika, ui, prei, tomaat, champignons. Je kunt de omelet in ‘vaste’ vorm bakken of je maakt er een roerei van.
Hoe maak je Scrumbled Eggs?
In bijna elk hotel vind je scrumbled eggs op het ontbijtbuffet. Met of zonder bacon, of zelfs met worstjes of witte bonen. Een typisch Engels ontbijt, oftewel continental breakfast. Je kunt scrumbled eggs ook makkelijk zelf maken. Vergeet dan niet een beetje room toe te voegen en eventueel zalmsnippers. Een luxe variant voor op de Paastafel.
Hoe maak je eiersalade?
Op een toastje bij de borrelplank of op een broodje bij de lunch: eiersalade. Ook niet ingewikkeld: je kookt eieren hard, prakt ze in kleine stukjes, voegt een lepel mayonaise toe, bieslook of een bosuitje en naar smaak een beetje zout (of aromat) en kerrie.
Hoe maak je een schuimomelet?
Misschien niet helemaal verantwoord in verband met eventueel Salmonella bacterie, maar wel erg lekker: een schuimomelet. Ik kreeg dit vroeger als ik ziek was. Nu maak ik een schuimomelet voor mijn dochter, jawel, als ze ziek is. Je scheidt van twee eieren het eiwit van het eigeel. Het eiwit klop je met de mixer tot er een schuimig geheel ontstaat. Daarna voeg je een schep suiker en het eigeel toe en klopt het nog snel even door. Je verwarmt boter in een koekenpan en laat voorzichtig het mengsel in de pan glijden. De onderkant van de schuimomelet wordt gebakken, de bovenkant blijft schuimig. Voorzichtig laat je de omelet op een bord glijden en klapt deze dubbel. Heerlijk!
Hoe lang kook je een zachtgekookt ei? Hoe lang kook je een hard gekookt ei?
Wij stoeien hier altijd mee. We houden het volgende aan. Om het iets makkelijker te maken, koken we eerst het water. Zodra het kookt leg je de eieren erin. Wil je zachtgekookt? Laat de eieren dan 4 minuten in de pan liggen. Hard gekookt duurt 8 minuten. Wil je er een beetje tussenin? Dat is dan 6 minuten. Om te voorkomen dat de eieren ‘klappen’ in de pan, kun je een klein gaatje prikken in de schaal.
Hoe maak je een gepocheerd ei?
Wil je een keer iets anders? Pocheer je eieren dan. Dit vraagt wel een beetje oefening. Breng water met een paar eetlepels azijn aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur laag en maak je al roerend met een lepel een draaikolk in de pan. Breek een ei in een kommetje. Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden. Laat het ei ongeveer 3 tot 4 minuten pocheren en schep het daarna voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. Eventueel laat je het ei even uitlekken op een keukenpapiertje. Heerlijk op een salade of een broodje met avocado. Het staat ook nog eens heel leuk. Net even anders!
Hoe maak je gevulde eieren?
Je kookt de eieren hard (8 minuten) en snijdt deze door midden. Het eigeel haal je eruit en prakt dit. Voeg wat mayonaise en eventueel yoghurt toe, peper, zout en kerrie. Naar smaak kun je nog kiezen uit paprika poeder, verse bieslook, mosterd, zalm of mierikswortel. Gebruik een spuitzak om het mengsel weer in de halve eieren te spuiten. Heb je geen spuitzak? Geen probleem. Met twee lepels kom je ook een heel eind. Garneer met een beetje tuinkers, bieslook of een zongedroogd tomaatje. Leuk op de borrelplank!
Van welke vogels eten we eieren?
In elk geval van kippen! Op de hele wereld leven wel 52 miljard kippen. Daarmee is het de meest voorkomende vogelsoort. In Nederland eten we gemiddeld 210 eieren per jaar. Mannen en vrouwen eten ongeveer evenveel eieren, mannen iets meer. Opleidingsniveau of stad/ platteland maakt ook niet uit. We eten in Nederland wel steeds meer eieren, zeker ook als vervanger voor vlees.
Naast kippeneieren, worden ook eieren gegeten van kwartels (deze kun je vaak zelfs in de supermarkt kopen), eenden, ganzen, fazanten en zelfs van emoes en struisvogels. In Engeland zijn de eieren van meeuwen een delicatesse en in Noord-Afrika worden eieren van de parelhoen gebruikt. Het grootste ei wordt gelegd door een struisvogel. Gemiddeld weegt een struisvogelei wel 1,4 kg. Wil je een struisvogel ei koken, dan duurt dat wel 50 minuten tot 1,5 uur. Afhankelijk of je dit hard of zachtgekookt wil hebben. In Engeland worden deze geserveerd als delicatesse.
Maar pas op: alle eieren zijn beschermd door de wet. Waar we vroeger het veld in trokken om kivits-eieren te zoeken, is dat tegenwoordig niet meer toegestaan. We lezen nog elk jaar waar het eerste kivitsei gevonden is, maar wij gaan ervan uit dat men de nesten laat liggen en de kivit de kans geeft om de eieren uit te broeden.
Eieren van een nandoe, gans en een kip.
Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?
Bruine eieren worden gelegd door roodbruine kippen met rode lelletjes. Witte eieren worden gelegd door witte kippen met lichte lellen. Het verschil zit alleen in de kleur van de schaal. Kippen die hetzelfde voer krijgen leggen eieren met dezelfde smaak. Eet een kip veel mais of alfafa? Dan is het dooier iets donkerder van kleur. Bruine eieren zijn vaak iets duurder dan witte. Dit komt omdat deze kippen iets groter zijn en meer eten. Dit zien we terug in de prijs. Bruine eieren zijn vaak ook iets groter dan witte eieren. Maar tegenwoordig hebben we natuurlijk allerlei soorten en maten van klein naar XL ei.
Paashaas of paaskip?
Waarom komt de Paashaas eieren verstoppen? En waarom is het eigenlijk geen paaskip? We hebben het uitgezocht. Ook hazen zijn een symbool van vruchtbaarheid. Pasen is een feest van vruchtbaarheid, het begin van nieuw leven. Christenen geloven immers dat met Pasen Jezus is opgestaan uit zijn graf nadat hij gekruisigd was en begraven. Een nieuw begin, een nieuw leven.
De paashaas komt eigenlijk uit Duitsland. Kippen legen immers geen gekleurde eieren en bovendien werden eieren regelmatig gevonden in een hazenleger. Eén plus één is twee: hazeneieren werden door de paashaas gebracht en verstopt voor gehoorzame kinderen. Volkenkundige S.J. Van der Molen beschrijft deze traditie sinds 1961.
Hoe maak ik een mooie paasboom
Naast de traditionele kerstboom wordt ook de paasboom steeds populairder. Een paar takken van een kronkelhazelaar of een bloesemtak in een mooie vaas en versieren maar. Je kunt er van alles in hangen. Van kant en klare gekleurde eieren, tot zelfgemaakte kunstwerkjes. Heel leuk om de doen met kinderen. Je blaast eieren uit, laat ze drogen en verft ze in allerlei kleuren. Touwtje eraan en ophangen maar. Kies wel een wat zwaardere vaas zodat deze niet omvalt.
Hoe blaas ik eieren uit?
Eieren uitblazen is niet zo moeilijk. Je prikt met een naald een gaatje aan de bovenkant. Aan de onderkant van het ei maak je met een naaldje een iets groter gaatje. En blazen maar. Het eiwit en eigeel blaas je er zo uit. Het beste kun je daarna de eieren even spoelen met water door er een beetje water in op te zuigen, te schudden en weer uit te blazen. Laat de eieren even drogen voordat je verder gaat. Een touwtje maak je door een klein houtje (lucifer of een tandenstokertje) van een touwtje te voorzien. Deze breng je in het gaatje van het ei.
Welke vazen zijn geschikt voor een paasboom?
Zorg altijd wel voor een stevige vaas voor je paasboom. Door de brede takkenbos en de eieren die eraan hangen, kan de vaas anders omvallen. Een zware vaas is daarom een must. Kies voor een mooi exemplaar die je daarna ook nog kunt gebruiken voor verse bloemen om mooie droog- of kunstbloemen.
Wij wensen jullie allemaal hele fijne Paasdagen!