Het voorjaar komt er nu echt aan. We zijn al verwend met een paar heerlijke warme voorjaarsdagen. Weten jullie nog? Op zondag 14 februari op de schaatsen, op de zondag erna op slippers. Ja heus!
En met Pasen hadden we weer sneeuw. Een witte Pasen, merry Pasen.
Iets met klimaat denken wij. Alhoewel, april doet wat hij wil. Een eeuwenoud spreekwoord, dus ook in de vorige eeuwen heeft men dit vast ervaren. Maar nu hebben wij gewoon zin in mooi weer, vrolijk fluitende vogels, die warme zonnestralen op je huid (nadat we ons hebben ingesmeerd uiteraard) en lekker lunchen in de tuin. Maar die tuin…die moeten we nog even goed onder handen nemen. In deze blog lees je hoe je dit snel en makkelijk in 11 stappen doet.
#1 – snoeien
Om je planten, struiken en bomen in een mooi model te houden, moet je deze regelmatig snoeien. Ook als je geen groene vingers hebt, is dit een prima klusje om te doen. De meeste planten snoei je in het voorjaar zodat de oude takken de plant beschermen tegen de vorst. Heb je siergrassen in je tuin die in de winter dor worden? Dan snoei je deze in het voorjaar. Bij voorkeur in maart. In elk geval voordat de nieuwe groene scheuten zichtbaar zijn. Je snoeit deze grassen, afhankelijk van de grootte, tot 5 – 25 cm kort. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een heggenschaar en handschoenen, want de oude grasstengels kunnen scherp zijn.
Van de hortensias moet je de oude bloemen al voor 1 maart wegknippen. In het voorjaar kun je eventueel de oudere stengels wegknippen zodat de plant iets kan verjongen.
Buxusplantjes kun je wel vier keer per jaar snoeien. De eerste keer doe je dit in mei. En telkens als de nieuwe scheutjes een paar centimeter gegroeid zijn, snoei je deze weer.
Lavendel snoei je in het voorjaar terug naar compactere plantjes. In het najaar kun je deze nog een keer snoeien. Zoek voor meer snoeitips en snoeimomenten maar eens op de sites van bijvoorbeeld tuincentra.
#2 – gras op orde: maaien, verticuteren, zaaien, mesten, sproeien
Die grasmat is ook weer toe aan een goede onderhoudsbeurt. Maai eerst het gazon. Vervolgens moet je je grasmat verticuteren: op je gras ontstaat een soort viltlaag van mossen en dode grassen. Deze laag snij je kapot en verwijder je. Daarna moet je de kale plekken die ontstaan weer inzaaien. Vervolgens bemest je je gazon en natuurlijk moet je niet vergeten goed te sproeien. Een goede start voor zomerlang genieten van een mooie grasmat!
#3 – terras schoonmaken
In de winter worden onze terrassen vaak grauw, zwart of zelfs groen. Door vocht en kou ontstaat algenaanslag. En we willen graag een fris en schoon terras. Eerst vegen we het terras en zien we dat we al een deel van dit ‘vuil’ verwijderen. Vervolgens gaan we aan de slag met een emmer water een harde bezem. Er zijn allerlei middeltjes om algen te verwijderen, maar met alleen water en een bezem kom je al een heel eind. Bovendien zijn veel middeltjes slecht voor het milieu. Ook azijn en zout zijn slecht voor onze planten. Dus wij kiezen voor een emmer met water, een bezem en spierkracht. Met een beetje terras heb je meteen een mooie workout en hoef je niet meer naar de sportschool. Voor gemiddeld tuinieren verbrand je zo’n 300 calorieën per uur. Wij denken dat je met het schrobben van een terras vol winter aanslag wel iets meer verbruikt. Zodra de zon weer meer gaat schijnen, zul je zien dat je terras na zo’n schrobbeurt weer als nieuw is.
#4 – tuinmeubels schoonmaken
Onze tuinmeubels maken we schoon met water en eventueel een hoge drukspuit. Voor onze houten tafel gaan we aan de slag met een schoonmaakmiddel: we soppen de tafel in met een harde borstel en spuiten deze vervolgens schoon met de tuinslag. Echt als nieuw!!
#5 – nieuwe plantjes
Natuurlijk kleden we onze tuin aan met nieuwe plantjes. We planten deze in de bakken en zetten een paar nieuwe potten op tafel. Omdat we nog vroeg in het voorjaar zitten, passen we wel een beetje op dat ze eventuele koude nachten overleven. Viooltjes en camelia’s kunnen goed tegen lichte vorst.
#6 – overkapping of veranda op orde
Als we de tuin op orde hebben, beginnen we natuurlijk ook aan onze overkapping of veranda. Steeds populairder en in steeds meer tuinen te vinden. We zorgen dat de alles weer netjes is, verven dat ene kale plekje en kleden het aan met een paar nieuwe accessoires. Bijvoorbeeld een mooi windlicht met een stompkaars in de ene donkere hoek. Dat fleurt enorm op!
Over de bank leggen we alvast een plaid klaar die je makkelijk pakt als het toch net te fris is.
En voor het vroege voorjaar maar ook voor de lange zomeravonden is een heater heel comfortabel. Tegenwoordig zijn deze er gelukkig in allerlei mooie vormen. Zo lijken sommige wel op een heuse designlamp.
Een goede investering waar je jarenlang plezier van hebt. En bovendien zijn we ons steeds bewuster van het feit dat buitenleven heel gezond is. Dat is een blijvend effect van de Corona-pandemie. In Scandinavische landen is dit al veel langer de norm. In Zweden hebben ze er zelfs een speciaal woord voor: Friluftsliv. Je spreekt het uit als frie-loefts-lief. Oftewel buitenluchtleven. Buiten zijn, buiten eten, buiten slapen. En als ze dit in het Scandinavische klimaat kunnen, kunnen wij dit zeker! Maar wel met een beetje warmte natuurlijk!
#7 – een fikkie hoort erbij
En als we dan toch veel buiten verblijven dan is het natuurlijk heerlijk om af en toe een fikkie te stoken. Past wat ons betreft helemaal bij het ultieme buitenleven gevoel. Niet iedereen heeft natuurlijk de luxe van een ingemetselde buitenhaard. Daarom is het aanbod van vuurschalen steeds groter. Een paar blokken hout erin en fikken maar. Natuurlijk ook heerlijk om boven het smeulende vuur marshmallows te roosteren.
#8 – welk tuinkleed kies ik?
Ja heus! Vloerkleden zijn tegenwoordig niet alleen meer voor binnen gebruik. Elk jaar zien we meer tuinkleden in de winkels liggen. En waarom ook niet? Een kleed maakt je zithoek knusser en geeft bovendien een heerlijk warm gevoel aan je voeten. Maar welk tuinkleed kies je nu? De keuze is reuze. Let ten eerste op het materiaal. Als je je kleed buiten laat liggen, dan moet deze weersbestendig zijn. De vorm en de afmeting is ook een belangrijke keuze. Zorg dat het kleed mooi past in het geheel. En een kleed mag er wel zijn, dus kies deze niet te klein. De vorm is vooral een kwestie van smaak. Hou je van ronde vormen of toch vierkant of rechthoekig. Tip: teken het eens uit met plakband op de grond. Of vraag via Facebook advies op een woonforum. Je post een foto van je zithoek en je stelt de hulpvraag. Je krijgt al snel tientallen adviezen toegestuurd. En de kleur? Hou je van fel en vrolijk of kies je voor zacht en pastel? Ook een kwestie van smaak!
#9 – een poef, een multifunctioneel meubelstuk
Naast je tuinset en je loungebank wil je ook wel eens flexibel een zitje toevoegen of een plaats extra creëren. Kies dan voor een mooie poef. Deze staat altijd leuk, past eigenlijk overal bij, en zit ook nog eens heerlijk. Bovendien verplaats je een poef makkelijk naar een andere plaats. Kortom, een must in elke tuin!
#10 – Hoe maak je sfeervolle verlichting is je tuin?
In sommige tuinen is vaste verlichting aangelegd. Heb je dit niet of is je vaste verlichting niet voldoende? Kies dan bijvoorbeeld voor een prikkabel met gezellige lampjes. Hiermee creëer je een soort festivalsfeer in je eigen tuin! Deze lampensnoer bevestig je makkelijk met een paar haken aan de muur. Wil je extra licht op je tafel? Kies dan voor een losse tafellamp. Mooi, sfeervol en flexibel.
#11 – verwen jezelf met een mooie parasol
Tenslotte moet je natuurlijk voorbereid zijn op de hete zonnige dagen. Een goede parasol is een must! Een hippe hawaïparasol of een mooie zwevende parasol boven je tafel. De keuze is reuze. Lees hierover de blog hoe kies ik de juiste parasol voor in de tuin?
Met deze elf tuintips wensen wij jullie een heel fijn voorjaar en een heerlijke zomer vol tuinplezier!